This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.
25% REDUCERE LA PRODUSELE C B D OIL (ULEI DE CANEPA) IN PERIOADA 24-26 APRILIE
25% REDUCERE LA PRODUSELE C B D OIL (ULEI DE CANEPA) IN PERIOADA 24-26 APRILIE
25% REDUCERE LA PRODUSELE C B D OIL (ULEI DE CANEPA) IN PERIOADA 24-26 APRILIE

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boală autoimună caracterizată printr-un dezechilibru al secreției de insulină în organism, În prezent, numărul bolnavilor de diabet din România se ridică la peste 1,5 milioane și...

Diabetul zaharat este o boală autoimună caracterizată printr-un dezechilibru al secreției de insulină în organism, În prezent, numărul bolnavilor de diabet din România se ridică la peste 1,5 milioane și este în continuare creștere.”

Cuprins

Ce este diabetul zaharat?

Prin alimentație, oferim corpului energia de care are nevoie. Alimentele pe care le consumăm, sunt transformate în glucoză în organism, prin procesul de digestie. Apoi, cu ajutorul insulinei care este produsă de pancreas, glucoza ajunge în sânge și este transformată în energie.

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, care se declanșează în urma unui dezechilibru al secreției de insulină (hormon care participă la micșoarea concentrației glucozei din sânge) în organism sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa. 

În aceste situații, glucoza nu mai este transformată în energie și se acumulează în organism într-o cantitate mai mare decât ar fi normal, favorizând declanșarea diabetului zaharat. Efectul direct este creșterea nivelului glicemiei, adică a cantității de glucoză din sânge, peste limitele normale, situație denumită hiperglicemie.

Diabetul zaharat este o afecțiune care produce tulburări la nivelul întregului metabolism și în timp poate afecta funcționarea diverselor organe din corp.

Tipuri de diabet zaharat

În funcție de cauzele care au declanșat boala, există mai multe tipuri de diabet zaharat.

Diabet zaharat de tip 1

Diabetul juvenil sau insulino-dependent (diabet zaharat de tip 1), apare de regulă la vârste fragede (copii, adolescenți) și necesită tratament cu insulină.

În această formă de diabet zaharat, se produce un deficit de insulină, prin distrugerea unor celule localizate in pancreas, care se ocupă cu secreția acestui hormon.

Diabet zaharat de tip 2

Diabet de tip non-insulino-dependent, adică nu necesită tratament cu insulină, ci poate fi ținut sub control cu un stil de viață adecvat, un regim alimentar strict și la nevoie cu un tratament medicamentos administrat pe cale orală sau injectabilă.

Diabetul zaharat de tip 2 este cauzat de rezistența țesuturilor la insulină ori secreția deficitară a acesteia.

Diabet gestațional

Diabetul gestional este diabetul care apare în timpul sarcinii,atunci când hormonii secretați de placentă interferează cu insulina, blocându-i activitatea.

Diabetul gestațional poate persista și evolua atât sub forma de diabet de tip 1, cât și sub formă de diabet de tip 2. Astfel, analizele care fac parte din rutina medicală a unei femei însărcinate includ și măsurarea glicemiei.

De cele mai multe ori, diabetul gestațional nu are simptome, acesta fiind și motivul pentru care este recomandată monitorizarea glicemiei în a doua parte a sarcinii.

Simptomele diabetului zaharat

Din păcate de cele mai multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din faza incipientă, din cauza lipsei simptomelor. Deoarece creșterea nivelului de glucoză din sânge are loc lent, simptomele nu apar decât după un timp.

Simptome diabet tip 1:

  • Scădere bruscă în greutate;
  • Senzație constantă de sete;
  • Oboseală pronunțată;
  • Urinări dese;
  • Greață și vărsături.

Simptome diabet tip 2:

  • Senzație de foame și poftă crescută de mâncare;
  • Consumul unor volume mari de lichide;
  • Urinare în cantități mari;
  • Vindecarea dificilă a rănilor;
  • Amorțeli sau furnicături la nivelul membrelor;
  • Infecții ale tractului urinar;
  • Tulburări de vedere;
  • În cazul femeilor, poate apărea și pruritul vaginal

Care sunt cauzele diabetului zaharat

Cauzele diabetului zaharat sunt:

  • Un stil de viață dezechilibrat;
  • O alimentație bazată pe alimente procesate;
  • Sedentarism;
  • Stres;
  • lipsa unui somn de calitate;
  • toxine;
  • paraziți;
  • metale grele;

Factori de risc în apariția diabetului zaharat

Factorii implicați în apariția diabetului zaharat diferă în funcție de tipul afecțiunii:

  • diabet zaharat de tip 1: factori genetici și de mediu (infecții virale, factori nutriționali care acționează în copilărie);
  • diabet zaharat de tip 2: istoric familial, factori de mediu (alimentație, sedentarism, hipertensiune arterială), obezitate.

Factori de risc în apariția diabetului zaharat

Scopul tratamentului pentru diabetul zaharat este de a echilibra valoarea glicemiei, prevenirea complicațiilor și de a adopta un regim alimentar și a unui stil de viață sănătos care să fie benefic pentru persoana diabetică.

Tratamentul medicamentos este diferit pentru fiecare tip de diabet, astfel avem:

  • diabet de tip 1: administrarea unui tip de insulină, în funcție de necesitățile pacientului;
  • diabet de tip 2: medicul poate recomanda suplimentele alimentare  TimaoGlycemic  TimaoWorms  Timao Metale Grele, 100% naturale au numeroase beneficii pentru persoanele cu diabet zaharat, fiind o soluție eficientă pentru a regla glicemia rapid.

Combinația produselor acționează pe mai multe planuri, asigurând astfel, la nivel intestinal, inhibarea absorbției glucozei pentru reducerea nivelelor glicemiei.

*Se recomandă o cură de 6-9 luni minim, alături de o dietă bazată pe alimente simple și naturale.

Controlul diabetului zaharat

Este foarte important ca persoanele care suferă de diabet zaharat să acorde o atenție deosebită alimentației, pentru a putea ține afecțiunea sub control.

Iată câteva sfaturi pentru o dietă echilibrată a pacientului diabetic:

Sunt foarte importante cantitățile de alimente consumate la fiecare masă, mai ales atunci când vorbim de produse care au un aport glucidic ridicat;

Următoarele alimente, sunt alimente interzise pacienților cu diabet zaharat: zahărul și derivatele concentrate, alcoolul, grăsimile, prăjeala, băuturile carbogazoase. Este de asemenea extrem de important să fie limitat consumul de produse de panificație, deoarece au un conținut mare de glucide;

Alimentele indicate sunt cele reprezentate de produse cu indice glicemic scăzut: fructe (caise, pere, prune), legume (cartofi, spanac, varză), carne slabă, nuci fără sare adăugată;

Indicat este ca prepararea alimentelor să se facă la abur sau la cuptor, nu prin prăjire.


Spor la sănătate,

Sorin și Diana Gadola

Cos de Cumparaturi

Cosul tau de cumparaturi este gol

Incepe cumparaturile