În ultimii 20 de ani, tot mai multe persoane au ajuns să considere că este normal să ai 1 scaun o data la 3-5-7 zile. Normalitatea este să avem 1 scaun pe zi, dar sigur că acest adevăr s-a degenerat tocmai din cauza creșterii cazurilor cu această afecțiune. În timp, ajungem să ne obșnuim cu ea și să o considerăm normală. Nimic mai rău! Dar totuși, ce înseamnă mai concret să fii CONSTIPAT pentru cei care nu sunt siguri dacă trec prin asta sau nu? Practic, este vorba de un tranzit intestinal fără frecvență zilnică, ce are loc cu dificultate si efort. Uneori este insoțită chiar de dureri la nivelul anusului dacă scaunul este prea dur. Vorbim de constipație și dacă simțim un blocaj la nivel intestinal sau dacă trebuie să ne încordăm.
Top 4 greseli pe care le facem
- Alimentatia fara fibre, fara supe sau ciorbe, grasimi sănătoase(uleiuri presate la rece, unt etc). Consumul de alimente procesate, bogate in zahar sau gluten inflamează și afectează în mod direct intestinul.
- Hidratarea insuficientă cu apă. Sucurile carbogazoase sau cafeaua nu sunt o sursă de hidratare, din contră.
- Lipsa activității zilnice.
- Faptul că nu mestecăm suficient mâncarea, mai mult, ne alimentăm în timp ce ne uităm la televizor sau lucrăm. Acest fapt ne ia atenția de la ceea ce ar trebui să facem, respectiv să fim prezenți și cu mintea în timpul mesei. Astfel putem să mâncăm peste măsură fără să ne dăm seama.
Cum să ne ajutăm organismul să își revină?
În primul rând trebuie să avem răbdare. Dacă vorbim de ani de zile în care am fost constipați, intestinul va avea nevoie de timp să se curețe și să se regenereze pentru a-si relua treaba
Să începem prin a ne schimba alimentația astfel: să eliminăm permanent aluaturile sau mâncărurile din faină albă sau cele care conțin gluten. Ar ajuta să renunțăm la zahăr și lactoză pentru că acestea inflamează intestinul și susțin dezvoltarea bacteriilor rele și a paraziților. Gătitul acasă este un aliat de nădejde pentru o digestie bună, supele sau ciorbele se pot consuma 1-2 ori pe zi, dar fără să călim legumele în prealabil. Prăjeala ar trebui exclusă definitiv, se pot găti majoritatea alimentelor la cuptor și vor ieși la fel de gustoase.
Dacă vorbim de costipație cronică, renunțați la carne in mare parte cel puțin o perioadă sau încercați să vă limitați la 3-4 mese cu carne pe săptămână. În schimb, va puteți baza de 3 ori aproximativ pe pește slab de captura. De ajutor sunt semințele de dovleac, in, susan, floarea soarelui etc consumate CRUDE pe stomacul gol. Un pumn din ele se hidratează în apă peste noapte și se consumă ziua următoare, după ce le strecurați. Uleiurile presate la rece au efect curativ in aceste cazuri, puteti apela la cele din masline, floarea soarelui, ulei de dovleac, in sau cânepă. De evitat carbohidrații pe cât posibil și să ne axăm pe legumele de sezon și murături.
Să încercăm să ne punem în pat pe la 21.00, somnul cel mai regenerant este cel până în ora 00.00, iar pentru un organism cu digestia afectata este vital.Oxigenarea zilnică în parcrui sau păduri alături de câteva drumuri făcute pe jos, fără mășină, vor pune tranzitul în mișcare.
Un ajutor de nădejde care să intensifice detoxifierea colonului, curățarea și regenerarea este pachetul CONSTIPAȚIE. Recomandăm consumul acestui pachet pe o perioadă de 6-9 luni ideal, 8-10 pufuri din fiecare de 3 ori pe zi. Practic eliberăm colonul de resturile de mâncare nedigerate și paraziți, refacem flora bacteriană și îl ajutăm să se dezinflameze într-un mod natural și lin.
Spor la sănătate,
Sorin și Diana Gadola