Diabetul zaharat
Diabetul zaharat este o boală autoimună caracterizată printr-un dezechilibru al secreției de insulină în organism, În prezent, numărul bolnavilor de diabet din România se ridică la peste 1,5 milioane și...
Diabetul zaharat este o boală autoimună caracterizată printr-un dezechilibru al secreției de insulină în organism, În prezent, numărul bolnavilor de diabet din România se ridică la peste 1,5 milioane și...
Prin alimentație, oferim corpului energia de care are nevoie. Alimentele pe care le consumăm, sunt transformate în glucoză în organism, prin procesul de digestie. Apoi, cu ajutorul insulinei care este produsă de pancreas, glucoza ajunge în sânge și este transformată în energie.
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, care se declanșează în urma unui dezechilibru al secreției de insulină (hormon care participă la micșoarea concentrației glucozei din sânge) în organism sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa.
În aceste situații, glucoza nu mai este transformată în energie și se acumulează în organism într-o cantitate mai mare decât ar fi normal, favorizând declanșarea diabetului zaharat. Efectul direct este creșterea nivelului glicemiei, adică a cantității de glucoză din sânge, peste limitele normale, situație denumită hiperglicemie.
Diabetul zaharat este o afecțiune care produce tulburări la nivelul întregului metabolism și în timp poate afecta funcționarea diverselor organe din corp.
În funcție de cauzele care au declanșat boala, există mai multe tipuri de diabet zaharat.
Diabetul juvenil sau insulino-dependent (diabet zaharat de tip 1), apare de regulă la vârste fragede (copii, adolescenți) și necesită tratament cu insulină.
În această formă de diabet zaharat, se produce un deficit de insulină, prin distrugerea unor celule localizate in pancreas, care se ocupă cu secreția acestui hormon.
Diabet de tip non-insulino-dependent, adică nu necesită tratament cu insulină, ci poate fi ținut sub control cu un stil de viață adecvat, un regim alimentar strict și la nevoie cu un tratament medicamentos administrat pe cale orală sau injectabilă.
Diabetul zaharat de tip 2 este cauzat de rezistența țesuturilor la insulină ori secreția deficitară a acesteia.
Diabetul gestional este diabetul care apare în timpul sarcinii,atunci când hormonii secretați de placentă interferează cu insulina, blocându-i activitatea.
Diabetul gestațional poate persista și evolua atât sub forma de diabet de tip 1, cât și sub formă de diabet de tip 2. Astfel, analizele care fac parte din rutina medicală a unei femei însărcinate includ și măsurarea glicemiei.
De cele mai multe ori, diabetul gestațional nu are simptome, acesta fiind și motivul pentru care este recomandată monitorizarea glicemiei în a doua parte a sarcinii.
Din păcate de cele mai multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din faza incipientă, din cauza lipsei simptomelor. Deoarece creșterea nivelului de glucoză din sânge are loc lent, simptomele nu apar decât după un timp.
Simptome diabet tip 1:
Simptome diabet tip 2:
Cauzele diabetului zaharat sunt:
Factorii implicați în apariția diabetului zaharat diferă în funcție de tipul afecțiunii:
Scopul tratamentului pentru diabetul zaharat este de a echilibra valoarea glicemiei, prevenirea complicațiilor și de a adopta un regim alimentar și a unui stil de viață sănătos care să fie benefic pentru persoana diabetică.
Tratamentul medicamentos este diferit pentru fiecare tip de diabet, astfel avem:
Combinația produselor acționează pe mai multe planuri, asigurând astfel, la nivel intestinal, inhibarea absorbției glucozei pentru reducerea nivelelor glicemiei.
*Se recomandă o cură de 6-9 luni minim, alături de o dietă bazată pe alimente simple și naturale.
Este foarte important ca persoanele care suferă de diabet zaharat să acorde o atenție deosebită alimentației, pentru a putea ține afecțiunea sub control.
Iată câteva sfaturi pentru o dietă echilibrată a pacientului diabetic:
Sunt foarte importante cantitățile de alimente consumate la fiecare masă, mai ales atunci când vorbim de produse care au un aport glucidic ridicat;
Următoarele alimente, sunt alimente interzise pacienților cu diabet zaharat: zahărul și derivatele concentrate, alcoolul, grăsimile, prăjeala, băuturile carbogazoase. Este de asemenea extrem de important să fie limitat consumul de produse de panificație, deoarece au un conținut mare de glucide;
Alimentele indicate sunt cele reprezentate de produse cu indice glicemic scăzut: fructe (caise, pere, prune), legume (cartofi, spanac, varză), carne slabă, nuci fără sare adăugată;
Indicat este ca prepararea alimentelor să se facă la abur sau la cuptor, nu prin prăjire.
Spor la sănătate,
Sorin și Diana Gadola
Cosul tau de cumparaturi este gol
Incepe cumparaturile