naturalhealing  logo lightnaturalhealing  logo light
0

Sistemul imunitar: cum functioneaza si cum sa-l intaresti?

Sistemul imunitar este cel care protejează organismul împotriva infecțiilor și bolilor. Pentru a-și îndeplini eficient funcțiile, acesta are nevoie să fie întărit și susținut de către noi, prin obiceiuri sănătoase...

Sistemul imunitar este cel care protejează organismul împotriva infecțiilor și bolilor.

Pentru a-și îndeplini eficient funcțiile, acesta are nevoie să fie întărit și susținut de către noi, prin obiceiuri sănătoase și prin consumul de suplimente alimentare benefice.

Și până la urmă, cine nu iși dorește un sistem imunitar puternic, să își facă treaba cum trebuie și să protejeze organismul de infecții și toxine?

CUPRINS

1. Cum funcționează sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este compus din două tipuri de răspunsuri: răspunsul imunitar umoral și răspunsul imunitar celular.

Răspunsul imunitar umoral este responsabil pentru producerea de anticorpi, proteine care recunosc și neutralizează agenții patogeni. Aceste anticorpi sunt produși de celulele B și circulă în sânge și limfă pentru a identifica și distruge agenții patogeni.

Răspunsul imunitar celular implică celulele T, care sunt responsabile pentru identificarea și distrugerea celulelor infectate de virusuri și a celulelor canceroase. Aceste celule sunt produse în măduva osoasă și circulă în întregul corp pentru a găsi și distruge celulele infectate.

2. Cum putem întări sistemul imunitar?

Cu toate că funcția imunitară este înnascută și se dezvoltă pe măsură ce ne maturizam, însă din cauza alegerilor nesănătoase în materie de alimentație, a viciilor sau obiceiurilor care ne dăunează, sistemul imunitar va avea de suferit.

Întărirea sistemului imunitar este necesară și după ce organismul a fost afectat de boli, infecții, bacterii sau chiar slăbit din cauza metalelor grele și a toxinelor cu care organismul este încărcat.

Alte cause a unui sistem imunitar slăbit: stres, oboseală, lipsa mișcării, stări emoționale negative, dietă bogată în zahăr și grăsimi.

Indiferent de situație, un stil de viață sănătos și echilibrat este de ajutor atunci când imunitatea este scăzută.

Iată ce poți face ca să iți întărești sistemul imunitar:

  • Adoptarea unui stil de viață sănătos

Este important ca alegerile noastre să fie sănătoase pentru a putea contribui eficient la întărirea sistemului imunitar.

Ce înseamnă alegeri sănătoase?

Te asiguri că ai un aport adecvat de nutrienți și antioxidanți, îți gestionezi mai eficient nivelul de stres prin reducerea acestuia, te odihnești suficient noaptea.

De asemenea, evită fumatul și consumul de alcool, cât și alimentele/produsele procesate, uleiurile vegetale, zahărul rafinat, grăsimi procesate etc.

  • Menținerea igienei personale

Este important să acorzi o atenție deosebită igienei personale. Aceasta trebuie să fie una adecvată (nu exces de igienă) și ajută la prevenirea infecțiilor și la protejarea sistemului imunitar.

De exemplu, spălarea regulată a mâinilor cu săpun și apă este esențială pentru reducerea riscului de infecții.

  • Consumul de alimente benefice pentru sistemul imunitar

Alimentele bogate în nutrienți și antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, semințele și nucile, ajută la întărirea și susținerea sistemului imunitar.

Exemple alimente benefice pentru sistemul imunitar: usturoi, carne roșie, ouă de casă, rozmarin, ghimbir, scorțișoară, ciuperci, pește gras sau alternativele Cod Liver Oil sau Skate Liver Oil.

  • Exercițiile fizice regulate

Exercițiile fizice regulate, adică minim 30 minute/zi sau chiar o simplă plimbare în natură pot ajuta la îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar prin reducerea nivelului de stres, îmbunătățirea circulației sanguine și stimularea celulelor imune.

3. Suplimente alimentare pentru întărirea sistemului imunitar



Datorită proprietăților lor de detoxifiere și de protecție a corpului, această combinație este extrem de benefică pentru înlăturarea toxinelor, paraziților, metalelor grele din corp și pentru îmbunătățirea imunității organismului tău.

  • Vitamina C

Vitamina C este, după cum toată lumea știe, un antioxidant puternic care ajută și susține sistemul imunitar.

Vitamina C poate fi obținută prin consumul de alimente precum: citricele, ardeiul gras, căpșuni, spanac, varză, broccoli.

  • Vitamina D

Vitamina D joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar prin stimularea producției de de peptide specifice în leucocitele din sânge şi în celulele epiteliale ale tractului respirator, ce luptă împotriva infecţiilor şi protejează plămânii.

Cel mai simplu mod de a obține vitamina D este prin expunerea la soare.

  • Zincul

Zincul este un mineral important care susține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Acesta ajută la dezvoltarea și funcționarea celulelor imune atât în sistemul imunitar înnăscut, cât și în cel dobândit.

Cele mai bune surse alimentare bogate in zinc: carnea/organele de vita, porc si pui, nautul, lintea si fasolea, legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, varză), nucile, semintele, ciocolata neagră.

  • Probioticele

Știai că întărirea sistemului imunitar depinde în proporție de peste 70% de activitatea tractului digestive?

Probioticele sunt bacterii benefice pentru flora intestinală contribuie în mod direct la întărirea sistemului imunitar prin îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților,

Probioticele se găsesc în alimente precum: iaurt sau murătu

4. Concluzie

Sistemul imunitar este esențial pentru protejarea organismului împotriva bolilor și infecțiilor.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, menținerea igienei personale, consumul de alimente benefice pentru sistemul imunitar și suplimentarea cu vitamine și minerale pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Așadar, întărirea sistemului imunitar, nu presupune acțiuni complexe, ci luarea unor decizii simple și sănătoase în viața de zi cu zi, care includ: mișcare în fiecare zi, obiceiuri bune  și benefice pentru sistemul imunitar.


Spor la sănătate,

Sorin și Diana Gadola