Sindromul de colon iritabil este o tulburare gastrointestinală cronică care poate apărea la 1 din 3 persoane. Conform cercetărilor, aproximativ 25% din populație se confruntă cu sindromul colonului iritabil, indiferent de vârstă.
Factorii de risc al colonului iritabil pot fi stresul, alimentația dezechilibrată, consumul excesiv de antibiotice și laxative, alte boli gastrointestinale.
Cuprins
Ce este și cum se manifestă sindromul colonului iritabil
Colonul iritabil sau sindromul de intestin iritabil (SII) este reprezentat de perturbarea cronică a funcției intestinale caracterizată de durere sau disconfort abdominal, asociate cu modificări ale tranzitului intestinal: constipaţie, diaree, alternanţă diaree şi constipaţie.
Pot fi prezente şi balonarea sau distensia abdominală (mărirea în volum a abdomenului). De asemenea, pot apărea şi simptome de colon iritabil pe fond nervos, pentru că stresul influențează negativ o stare de spirit şi poate duce la iritarea colonului.
Cauzele colonului iritabil
Nu există doar o cauză responsabilă de dezvoltarea colonului iritabil. Mecanismele fiziopatologice de dezvoltare a acestei afecţiuni sunt complexe şi, în multe cazuri, rămân neînţelese în totalitate.
Principalele mecanisme prin care se produce sindromul colonului iritabil sunt:
- hipersensibilitatea viscerală;
- alterarea axului creier-intestin;
- tulburări de motilitate intestinală;
- factori psihosociali (de mediu, stres, mecanisme de adaptare la stres, tulburări psihice: depresie, tulburări anxioase, atacuri de panică, stres posttraumatic, etc.);
- inflamaţia din intestine (şi intestinul iritabil postinfectios);
- suprapopularea cu bacterii a intestinului subţire;
- factori genetici;
- factori alimentari (alergii alimentare, malabsorbţia carbohidraţilor, etc.).
Factori de risc
Există categorii de pacienţi sau anumite condiţii care favorizează dezvoltarea sindromului colonului iritabil:
- sexul feminin: afecţiunea este întâlnită de 2 ori mai frecvent la femei; nu se ştie exact de ce, dar unii cercetători cred că există o legătură cu modificările hormonale datorate ciclului menstrual;
- vârsta tânără: colonul iritabil poate afecta orice categorie de vârstă, dar este mai frecvent la adolescenţi şi la cei de până în 40 de ani;
- istoricul familial: colonul iritabil are o componentă genetică şi există o predispoziţie pentru dezvoltarea lui;
- probleme emoţionale: unii pacienţi cu sindrom de colon iritabil pot prezenta şi stres emoţional, afecţiuni psihice, sau au trecut printr-un eveniment traumatizant (exp: abuz sexual, violenţă domestică, etc).
- medicamente: există anumite medicamente ce pot favoriza simptomele de colon iritabil: antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive, suplimente cu sorbitol etc.;
- intoleranţe şi sensibilităţi alimentare precum cele la: lactoză, gluten, carbohidraţi (exp. fructoză, sorbitol etc). Grăsimile, băuturile carbogazoase şi consumul de alcool afectează şi ele digestia amplificând simptomele;
- infecţii digestive: toxiinfecții alimentare, enterocolite bacteriene, virale sau parazitare; acestea pot schimba flora intestinală normală a colonului şi determină sindromul colonului iritabil – postinfecţios;
Simptomele colonului iritabil
- balonare;
- lipsa poftei de mâncare;
- scădere în greutate;
- depresie;
- anxietate;
- stare de oboseală permanentă;
- arsuri gastrice;
- grețuri;
- tenesme rectale (contracturi spastice ale sfincterului anal);
- defecaţie dificilă;
- scaune cu mucus;
- simptome extraintestinale: dureri de spate, simptome urologice sau ginecologice.
Tratament colon iritabil
Deoarece manifestările sunt foarte diferite de la o persoană la alta, specialiștii consideră că tratamentul trebuie început prin contracararea principalei sale cauze, adică îmbunătățirea stării emoționale a persoanei cu colon iritabil și schimbarea stilului de viață.
Deoarece există o legătură strânsă între stres, șocuri emoționale și colonul iritabil (stresul și emoțiile puternice amplifica durerea prin încordarea intestinului) este important să nu va lăsați copleșiți de situație.
Regimul alimentar trebuie corectat în funcție de observațiile personale și anume: la ce aliment/alimente se reactivează colonul iritabil și în general evitați abuzul de cafea și tutun.
Excludeți zahărul, carbohidrații rafinați și produsele procesate/ambalate cu aditivi, ouăle și lactatele.
De asemenea, uleiurile vegetale rafinate să fie excluse complet pe cât posibil și evitați prăjelile.
Pe langa schimbarea stilului de viață și cel alimentar, este indicat un tratament naturist.
Recomandarea noastră este pachetul Colon iritabil (pe o perioadă de 3 LUNI) pentru prevenirea și ameliorarea colonului iritat și pentru funcționarea corespunzătoare a tuturor sistemelor din corp.
După cele 3 luni, se recomandă Timao Worms, Timao Biom și Timao G7 – minim 4-5 LUNI.
Acest suplimente alimentar permite dezvoltarea bacteriilor benefice la nivelul colonului pentru echilibrarea microbiotei de la nivel intestinal care face posibilă îndeplinirea rolurilor intestinului.
FOARTE IMPORTANT! În primele 6 LUNI de tratament este recomandat consumul de organe de carne DIVERSIFICATE.
De exemplu: Carne de porc, vită / vițel, oaie / miel, capră / ied, pui, curcan, rață, gâscă, iepure, fazan, porumbel, prepeliță, se pot consuma și ficatul, creierul, rinichii, plămânii.
Spor la sănătate,
Sorin și Diana Gadola